STONA W BUDOWIE
Zapraszamy niebawem do odwiedzenia naszej witryny

W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika.
Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Prywatności.
Zamknij

Food Innovations

Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydział Nauk o Żywności Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydział Nauk o Żywności

Grant NCBiR w ramach programu "Lider" nr L-4/17/2013 pt: „Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego oraz kombinowanej metody z wykorzystaniem pulsacyjnego pola elektrycznego oraz ultradźwięków do wspomagania procesu suszenia tkanki roślinnej”

Celem projektu jest opracowanie podwalin teoretyczno-praktycznych, które umożliwią stworzenie nowej, nietermicznej technologii obróbki wstępnej przed procesem suszenia tkanki roślinnej, opartej na pulsacyjnym polu elektrycznym oraz ultradźwiękach. Dzięki wynikom otrzymanym w projekcie możliwy będzie transfer zaawansowanej, innowacyjnej wiedzy na temat procesu suszenia wspomaganego obróbką wstępną przy użyciu PEF oraz PEF+US do otoczenia tworzonego przez przemysł oraz zaproponowanie pewnych rozwiązań konstrukcyjnych związanych z komercjalizacją technologii.


Czas trwania projektu: 11.2013-10.2016

Kwota finansowania: 756 000 PLN

Lider projektu: Dr inż. Artur Wiktor